Bu siteyi kullanmaya devam ederek, Şartlar ve Koşullarımızla çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.

No product at this time

Blog Yazılarımız

İlaçlamanın Sırları

İlaçlamanın Sırları

Bir bahçenin bakımı, bahçede bulunan tüm bitkiler için çok önemlidir. Bitki sağlığı için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında gelen ilaçlama, bu güzel yaz günlerinde bahçenizden keyif almanızı sağlayacak, gelecek kuşaklara bitkilerinizi sağlıkla aktarmanıza yardımcı olacaktır.Peki ilaçlama işlemleri için nelere dikkat edilmelidir ? Önemli başlıkları şu şekilde düzenledik.

Ağaç ve Bitki İlaçlaması Teknikleri

Bahçedeki bitki ve ağaçları ilaçlamaya başlamadan önce, dışarıdan gelecek su ve nem gibi etkenleri bedenimize ulaştırmayacak özel tip kıyafetler giyilmedilir. Şapka, eldiven ve koruyucu gözlükler bu kıyafetin tamamlayıcı unsurlarıdır. Tamamıyla dıştan gelecek unsurlardan kendimizi korumamız şundan önemlidir. Örneğin zirai ilaçların kutusuna sızan içeriğine çıplak elle dokunulduğunda bu ilacı bedenimiz hemen emebilir, bu da bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

İlaçlama zamanı, dünyada ileri teknik uygulayan üretim noktalarında da aynı şekilde olmalıdır. Sabah ve akşam saatlerinde güneşin etkisini kaybettiği zamanlar tercih edilmelidir. Böylece ilaç bitki bedenine tam nüfuz edebilir. Sıcaklık, ilaç için doğru değildir, etkin maddeler hızlıca uçacaktır.O yüzden olabileceğince serin ortamlarda ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama zamanına dikkat ederken, bir diğer etken ise rüzgar yönüdür. Rüzgarı karşıya alıp yapılacak ilaçlamalarda ilaç olduğu gibi üstünüze gelecektir. Bu da etkisiz bir yöntem olacaktır. Bu sebeple rüzgarı arkaya alıp ilaçlama yapılmalıdır. İlaç basıncını buna göre ayarlanması gerekir. Tüm bu şartları ayarladıktan sonra çevreye bakılmalı ve ilaçların zarar vereceği canlıları ortamdan uzaklaştırmalısınız. Olası bir zehirlenme belirtisinde, bu ilaçlamanın yapıldığı gölgedeki canlılar da olabilir, ilacın panzehiri de kutusunun üzerinde belirtilmektedir. Yapılabiliyorsa bu panzehir yapılmalıdır. Eğer uzmanlık dışındaysa mutlaka doktora başvurulmaldır.


Giriştiğiniz zirai mücadelenin en iyi etkiyi vermesi için önceliklerin belirlenmesi gereklidir. Atılan ilacın hastalığa, zararlıya, bahçe alanına, toprakta mahsüle, ağaçtaki meyveye göre alet ve makine parkınızın olması gerekmektedir. İlaçlama işlemini, sıvı ile karıştırılmış ilaçları, özel makine tertibatı ile bitki ve ürünlerin üzerine aktarılması şeklinde olmaktadır. Ceviz, badem, zeytin, kestane, portakal, mandalina, şeftali, vişne, kayısı, ilaçlamalarda önem verilmelidir ki hasat zamanı doğru ürün randımanlı alınmalıdır.Bu hasat türleri için özel ilaçlama makinelerini sitemizde inceleyebilirsiniz.

Tam Zamanında İlaçlama

İlaçlama tekniklerinin en hassas bileşenlerinden biri mevsim faktörleridir. Hastalıkla ve zararlılarla mücadele için tercih edilen mevsimler ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır. Bitkinin tipine ve türüne göre değişen ilaç içeriği, sürekliliği de beraberinde getirmektedir. Sabah ve akşam üstü- akşam saatleri dışında ilaçlama yapılmamalıdır.Aynı şekilde rüzgarlı havalarda, yağmur öncesi sonrası ilaçlama yapılmamalıdır. Yağmur esnasında atmış olduğunuz ilaç bitki tarafından emilemeden toprağa karışacaktır. Bu da toprağın zehirlenmesine sebep olur.

Zirai mücadelede kullanılan ilaçlar kimyasallar içerir. Bu kimyasallar gereksiz kullanımlarda hem bitkiye hem de size zarar verebilir, bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Kolay yollarla çözülebilecek sorunlar için kimyasal ilaçlara girmeden de çözümleri aramanızda fayda vardır. Kİmyasallar, en zararsız gözüken noktalarda dahi ciddi zararlar verirken insan sağlığını da tehdit etmektedir. İlaçlara maruz kalarak kim kanser olmak ister ki ?
 
İlaçlama Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar

Sistematik zirai ilaçlarla, başta da belirttiğimiz gibi temas edilmemeli ve solunmamalıdır. İnsan sağlığına ciddi zararlıdır. İlaçla temas etmemek için koruyucu eldiven, gözlük, burunluk gibi koruyucu giyilebilir yardımcıları mutlaka kullanmalısınız. Olası bir temasta, temas edilen alan bol suyla yıkanmalıdır. Temas edilen yer hassas bir organ ise hemen doktora başvurulmalıdır. Zirai ilaçlar, tüm canlılar için öldürücü etkiye sahiptir.


İlaçlama Esnasında Lazım Olan Alet ve Ekipmanlar


İlaçlamaya başlamadan önce ihtiyaçları belirttik. İlaçlama, yapılması dikkat gerektiren ve iyi makine ve ekipmanla yapılması gereken bir uğraştır. Ortalama en çok ilaçlı sıvıyı bitkiye püskürten makineler pülverizatörler ve daha büyük tipli olanları atomizörler olarak belirtebiliriz. Ayrıca bağ bahçe ilaçlamasında kullanılan, ceviz, zeytin, üzüm, badem ilaçlama gibi hassas noktalarda ise Elektrojet İlaçlama Makineleri tercih edilmektedir.

El tipi, sırt tipi veya tekerlekli taşınabilir modeller olduğu gibi, bunlar da motorlu olabilmektedir. Sıvı ilaçları, ilacın kullanım şartlarına ilaçlama makinesine koyarak bitkiye püskürtülmesi sağlanmalıdır. Toz ilaçları buna uygun toz atıcı ilaçlama makineleri ile atmak uygun olacaktır.

Ayrıca el aletleri sayesinde öncesinde budama ve kesim işleri yapmaya gerek olan noktaları temizlerseniz daha az ilaç harcarsınız.

İlaçlama Şekli Nasıl Olmalı ?


İlaçlamada en dikkat edilesi noktaların balında kısmi ilaçlama olmamasıdır. Kısmi ilaçlama yaparak o bölgede almak istediniz sonuç başarısız olacaktır. Örneğin bölgedeki zararlı canlılar başka bir noktaya veya bitkiye geçecektir. Kısmi ilaçlama aslında hiç etkili bir yöntem değildir. İlaçlama konusu her ne ise, tam alanda, tüm bitkilere uygulanmalıdır. Yan arazilerde de ilaçlanacak bitkiler varsa bunu komşularınızla organize ederek birlikte düzenlemesiniz.


İlaçlama konusu, teşhis öncesinde belirlenmelidir. Zararlı böceklere karşı ise insektisit tipi böcek ilaçları kullanılmalıdır. Eğer hastalıkla mücadele ise, hastalığın ne olduğuna göre bir ilaç seçilmelidir. Hastalığı tanımıyorsanız, bölgenizde ziraat mühendisinize danışmalısınız. Onun bilmediği bir hastalıksa İl veya İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurmanız uygun olacaktır.
 

Tüm ilaçlama faaliyetleri için aradığınız tip pülverizatörler, atomizörler, oynar başlıklı ilaçlama incelemek için tıklamanız yeterlidir.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Yorum:
Type Code