Bu siteyi kullanmaya devam ederek, Şartlar ve Koşullarımızla çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.

No product at this time

Blog Yazılarımız

Şişme bot teknik özellikleri

Şişme bot teknik özellikleri

Teknik Özellikler 

Küçük, taşınması kolay, kolay kurulabilen bakımı diğer deniz araçlarına göre basit olan, barınak ve koruma işlerine diğerlerine göre farklı tercihler yapabileceğiniz şişme botlar, bu avantajları ile diğer deniz taşıtlarına göre öne çıkmaktadır.

Şişme botlar, hava kanallarına hava basılarak şişirilen ve o şekilde kullanılan deniz araçlarıdır. Saklama zamanı geldiğinde hava tahliye kanalları sayesinde hava tahliye edilerek çanta boyutlarına gelmektedir.

FİBER TABAN ŞİŞME BOT MODELLERİNİ İNCELEMEK, SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN.
AHŞAP TABAN ŞİŞME BOT MODELLERİNİN ÖZELLİKLERİN OKUMAK, SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN.
ŞİŞME TABAN ŞİŞME BOT FİYATLARINI GÖRMEK ve SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN.
ALÜMİNYUM TABAN ŞİŞME BOT MODELLERİNİ YAKINDAN İNCELEMEK, SİPARİŞ VERMEK İÇİN TIKLAYIN.

Şişme botların ana iskeleti, botun türüne ve boyuna göre değişmektedir. 3, 4 veya 5 adet hava tüpünden ve V biçimli şişirelebilir alt omurga’dan oluşmaktadır. (Botunuzu satın almadan evvel ayna kısmındaki etiketten bunu öğrenebilirsiniz.) Bu hava tüpleri birbirlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Yani hava tüpleri ve omurga, farklı hava tapaları sayesinde şişirilmekte veya hava tahliyesi yapılmaktadır. Şişme botların güvenliğinin temelinde yer alan hava tüpleri, güvenlik için en dikkat edilmesi gereken ana unsurdur. Mesela 4 hava tüplü bir şişme bot, bir şekilde 2 tüpün delinerek havası boşalsa dahi kalan 2 tüple içindeki yolcuları varış noktasına götürecektir. Mimarisinin temelinde bu ilke yer almaktadır.
Hava tüplerine hava basılırken bir sıralama bulunmaktadır. Bu sıralamaya uyulması gerekmektedir. 1.ci tüpten 3.cü veya 5.ci tüpe ve omurgaya geçilmelidir. Katlarken havayı tahliye esnasında ise omurgadan başlayarak 5.ci veya 3.cü tüpten 1.ci tüpe doğru olmalıdır. V omurga tipi, şişirilebilir yapısı ile bota suda denge ve kararlılık sağlar. Bu yüzden satın alırken lütfen botun omurgalı olmasına özen gösteriniz. Kötü hava şartlarında dahi yolculara önemli güvenlik desteği sunmaktadır.

 
Hava tüplerinin mimarisini ve dikkat edilmesi gerkeen noktalardan sonra şişme botların bir diğer parçası olan, iskelet yapısının ana direği botun taban yapısıdır. Kullanıcının istek ve tercihlerine göre seçebileceği, birbirlerine göre farklı bir takım avantajları olan taban tipleri mevcuttur. Genel olarak bilinen Ağaç,Alüminyum,Izgara ve Şişme taban tipleri mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, ızgara tabanlı şişme bot, diğerlerine göre daha hafif ve daha ucuz olmasına rağmen, bot zemini aşındırıcı dışsal etkenlere karşı dayanıksızdır ve diğerlerine göre oldukça kısa bir ömrü bulunmaktadır.
 
 

Şişme Taban                         Ahşap Taban                      Alüminyum Taban                     Izgara Taban
 
 
Elastik yapıda polyester iplikler sıkıştırılarak üretilen sentetik kumaştan üretilmektedir.Şişme taban botlar basınçlı hava ile doldurulduğunda bot zeminini en ufak boşluk bırakmadan kaplayarak kullanıcıya engelsiz bir işlev alanı sağlar. Bot tüplerine hava basıldıktan sonra hava basınç ayarı ile ister sert ister yumuşak bir bot zemini hazırlanabilir. Kullandıktan sonra hava boşaltılarak rulo yapılabilir ve kolayca muhafaza edilir. Bakım gerektirmediği için dayanıklı yapılarını ve hafifliklerini her zaman korurlar.

Izgara Tabanlı Şişme Botlar:
Izgara tabanlı şişme botlar kolay kurulum ve toplanma özelliği ile birlikte gelen uygun fiyatı ve hafifliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu tip şişme botlar, diğer tiplere göre dışsal etkilere özellikle deniz suyuna karşı dayanıksızdır.Denizden ziyade tatlı sularda kullanılmaya uygundur.

Fiber Tabanlı Şişme Botlar:
Farklı boy ve kullanım amacına göre şekillenmiş konfor donanımları sayesinde 10 beygirlik deniz motorundan 400 beygir deniz motoruna uzanan değerde güç çıkışına uygun farklı modelleri inceleyebilirsiniz. Fiber taban şişme botların üretim teknolojisi ve tasarımda kullanılan dil profesyonel bir mühendislik içermektedir.
Konsol ve oturma gruplu modellerden itibaren GRP kısımları vakum infüzyon ve RTM teknolojileri kullanılarak mükemmel sağlamlık ve hafiflikte üretilmiştir.


Her şarta çok dayanıklı, kolay bakılabilir, hızlı kurulum ve toplanma, hafif malzeme ağırlığı gibi özelliklere sahip, en çok tercih edilen favori taban tipidir. Korozyona karşı kimyasal koruma (Anodized) işlemine tabi tutulmuş alüminyumdan üretilmektedir. Bu sayede deniz suyu’nun aşındırıcı etkilerine karşı çok dayanıklıdır. Bu avantajı fiyat tarafında kendini göstermekte ve diğer modellere göre pahalı bir tercihtir. Beraberinde getirdiği avantajları göz önünde tutulduğunda fiyat ikinci planda kalabilir.
Ekonomiktir ve kullanımı kolaydır. Tercih eden ana grup balıkçılık ve avcılıkla uğraşanlardır.  Yekparedir ve bu sayede sert yapısı botun su üzerindeki kararlılığını sağlar. Kenar çeperleri alüminyum kaplama ile güçlendirilmiştir. Katlanabilir ahşap tabanlar diğer taban tiplerine göre daha ağırdırlar.
Ayna:
Şişme botların tüm bileşenlerinin birleştiği alandır. Üst, omurga ve taban yapısının kesişim noktasıdır. Motorun montajının yapıldığı alandır.
 
Ayna kısmında botun seri numarası, ağırlık bilgileri, hizmet sınıfı ve kapasite bilgilerinin yazıldığı etiket bulunmaktadır. Motorun takıldığı alan da burasıdır. Ayna kısmı, kısa ve uzun olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedir. Şişme bota benzinli motor satın alacaksanız buraya uygun bir motor aldığınıza emin olun. Bot aynanız kısa aynalı ise kısa şaftlı bir motor, uzun aynalı ise uzun şaftlı bir benzinli motor tercih etmelisiniz. Bunların uyumsuz olması durumunda sağlıklı bir montaj olmayarak istenilen performansı elde etmeniz zorlaşacaktır. Aynı zamanda şişme botlar elektrikli diye tabir edilen akülü motorlara da uygundur. İster kısa ister uzun aynalı şişme bota montajını sağlayabilirsiniz. Elektrikli motorların da buna göre modelleri bulunmaktadır.

Metal Etiket


Şişme botların içe dönük kısımlarında, iç ayna tarafında konumlanmış, botun özelliklerini gösterir bir metal etiket bulunmaktadır.Bu kısım şişmet botun kimlik bilgilerini ve kullanım sınıfını göstermektedir. Şişme botun ruhsatı olarak da kabul edilen bu kısım, kullanım esansında kullanıcıya bir takım ipuçları verecektir.

Kalite Sertifikaları: Üretici firmanın imalat aşamasında hangi kalite standartlarına göre botun üretimini gerçekleştirdiğini gösteren kısımdır. Aynı zamanda bu kalite standartları logoları etiketin üzerinde yer almaktadır. Yukarı kısımlarda da belirttiğimiz gibi şişme bot üretiminde temel kalite standardı ISO 6185'dir. Şişme bot almadan önce inceleme aşamasında bu ibarenin varlığını kontrol etmelisiniz.

ISO 6185'in yanında CE ve TÜV gibi uluslar arası kabul gören kalite belgeleri de etikette olabilir. Bu belgelerin bir kısmı üretim esnasında sağlığa zararlı madde olmadığını belirtir. ISO 6185'İn yanında ek her kalite belgesi üretici firmanın şişme botunun arkasında olduğunu gösteren işaretlerdir.

Dizayn Sınıfı: (Design Category)

Şişme botun hizmet sınıfını ve üretim amacını belirleyen gösteren bilgidir. Etiket üzerinde A,B,C veya D harfleri ile belirtilen kodlarla ilan edilmektedir. Şişme botlar farklı kullanım amaçları için farklı üretim materyalleri ve teknikleri ile de üretilebilirler. Metal etikette bu kodlardan birini görmeniz durumunda, şişme botunuzun alttaki dizayn sınıflarından birine göre üretildiğini anlarsınız.

 

Dizayn Sınıfı Kodu

Hizmet Alanı

Rüzgar Kuvveti&Dalga Direnci

A

Okyanus

8 Bafor üzeri rüzgar ve 4mt dalga yüksekliği aşan sularda

B

Açık deniz

8 Bafor rüzgar ve 4mt dalga yüksekliğine kadar sularda

C

Kıyıda&Kıyıya yakın

6 Bafor rüzgar ve 2mt dalga yüksekliğine kadar sularda

D

Korunaklı iç sularda

4 Bafor rüzgar ve 0.5mt dalga yüksekliğine kadar sularda


Seri numarası: (Serial number)

Şişme bot satın alma aşamasında faturada belirtilecek botun seri numarasıdır. Resmi işlemlerde kullanıldığında aranılmaktadır.

 

Kumaş Tercihi

 
 

Şişme botun kalitesini belirleyen en önemli bileşen, tüm aşındırıcı etkilere maruz kalan ve buna direnç göstermesi beklenen kumaşıdır. Şişme bot kumaşları, son derece dayanıklı, PVC kaplı 5 katmanlı Decitex kumaşından üretilmektedir. (http://en.wikipedia.org/wiki/Units of_textile_measurement) Kullanım amacına ve sıklığına uygun olarak 900, 1000, 1100, 1200 ve 1400 denye kalınlıklarında farklı renklerde kumaşlardan üretilmektedir.Bu sayede Decitex kumaşıyla yapılan şişme botlar, poliüretan yapıştırıcı, soğuk kaynak, el ile yapılan dört katmanlı takviyeli dikiş ile işlenmesiyle kullanıma hazır hale gelmektedir. Şişme botunuzun ayna kısmında yer alan etiket bölümünde kumaş denye kalınlığını görebilirsiniz. Kumaş kalınlığı şişme botun hizmet sınıfına göre değişmektedir. Ayrıca üretici firmanın markasına, kalitesine göre fiyatlandırıldığından değişebilir niteliktedir. Avcılık ve balıkçılık amacıyla kullanılacak bir şişme botun kumaş kalınlığı için 1100 denye yeterli gelirken,arama kurtarma veya ticari amaç ile kullanılacak şişme botların kumaş kalınlığı min.1400 denye olmalıdır.

1100 denye Decitex kumaşın teknik detayları:
Ağırlık: 1350gr/m2 +-50gr 
Genleşme Direnci: 400X380kg/5cm +-25
Yırtılma Direnci: 35X25kg/5cm +-5
Yapışma Direnci: 20X17kg/5cm +-2
Isı Direnci: -40°C ∞ +70°C
Boyutsal Kararlılık: <1% 24h at +70°C
Renk koruma: >5 (DIN54004)
İplik düzeni: <1%

 



 

 
Maksimum Yüklü Ağırlık:
Şişme botun motor dahil taşıyabileceği maksimum ağırlığı gösterir ibaredir.
   
Maksimum Motor Gücü:
Botunuza uygulanabilecek maksimum motor gücünü (HP) belirtir
   
Maksimum Hava Basıncı:
Şişme botunuzu şişirme esnasında uygulanabilecek cağınız maksimum hava basıncını gösterir.
 
Metal etiketin en altında şişme botun menşei ülke yani üretildiği ülkeyi görebilirsiniz.
Aksesuarları:

Tüp, taban ve kumaş gibi konfor ve dayanılıklığı oluşturan ana parçaların yanı sıra, şişme botu etkili ve rahat kullanmak için işlevsel bir takım aksesuarlar da bulunmaktadır. Şişme bot ile birlikte verilen taşıma çantası, hava pompası ve tamir kiti, kürek veirlmekle beraber, bazı üreticiler standart aksesuarlarına ek olarak ekstra oturma paneli, oturma paneli altı alet çantası, ön saklama çantası gibi aksesuarları alışverişinizin içinde vermektedir.

 

Şişme botlar, birçok farklı kullanıma dönük fonksiyonel yapıları sayesinde, standart ve ücretsiz aksesuarları kullanıcısına sunmaktadır. Kullanıcısına kullanım amacına göre bunlar yetersiz geldiğinde kolaylıkla satın alarak uygulayabileceği tente ve taşıma ekipmanları gibi birçok ek aksesuar her üretici firmanın katalogunda bulunmaktadır.

Diğer sitemiz Batı Marine olarak satışını yaptığımız şişme botları kategorisinde inceleyebilir ve güvenilir ödeme altyapımız ile hemen satın alabilirsiniz.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Yorum:
Type Code